離教者之家

香港係咪福地?

匿名 2023/9/8 19:12
首先,福地與否,唔止係同我們居住的地理自然環境有關,而係人類社會與自然交互的結果

例如,係未發明火和衣服之前,香港一定唔係福地。

係未發明火和衣服之前,人類的福地係菲律賓、泰國、緬甸、馬來、印尼之類的熱帶地區。

發明衣服及鑽木取火方式保暖後,原本的寒冷或溫暖之地,由災禍的極地,變成優良的福地。相反,熱帶地區,就由福地變成災禍之地,因為無法抵抗熱帶疾病,再加上北方人體格好,南攻多數打勝杖。

香港係暴雨暴風多,容易山泥傾瀉,所以從來不是福地。但當人類有了天文台,發明人造衛星,可以監察天氣作準備,才變成「福地」。以前,風雨可能仲埋煩過地震,因為地震通常都係幾十年先一遇,所以住地震帶可能更「福」,但當人造衛生出現後,就完全改變了。因為地震仲無能力預測,但颱風可以,暴雨也有方法克服。

所以就21世紀初的技術,香港算係一個比較有福的福地,但本港政府並沒有保護好本地居民,而係刻意任由外來人移民,令地價暴升,還藉高地價賺取大量收入,居住環境陝窄惡劣,所以有了政府的高地價政策後,香港的居住性價比很低,因此不再是福地。
抽刀斷水 2023/9/8 21:59
福地與否,要看看跟什麼地方比較,和比較什麼。

例如:治安方面,肯定比柬埔寨好。

購物方便程度,應該比大部分歐美地區好。
沙文 2023/11/1 04:13
購物方便程度,應該比大部分歐美地區好。
抽刀斷水 發表於 2023/9/8 05:59

咁又未必喎. 你試下去costco買50磅牛肉返屋企, 睇下香港有幾方便?

抽刀斷水 2023/11/1 10:05
香港都無costco,50磅牛肉可以網購喎:
https://www.hktvmall.com/
沙文 2023/11/1 15:21
唔係自己親手揀, 靚唔靚就聽天由命

連costco都冇, 有幾方便呀?

除了costco之外, 戲都冇得睇啦

抽刀斷水 2023/11/1 17:33
回覆 5# 沙文

美腳同其他腳瓜都有禁片啦
美國禁片簡史(一)——美國廣電也有道德經 - 每日頭條 (kknews.cc)
沙文 2023/11/1 17:48
係?
咁您又指點下我,響蛙島想買盒9x21 round nose softpoint 124g要搭咩車
或者有冇得網購
beebeechan 2023/11/1 21:36
都唔好講 50磅牛肉勒。
係香港買多袋野都挽死人, (依家仲話唔俾膠袋添)

沙文老婆買到成車都係野都得, 直達家門

你話邊樣方便?
沙文 2023/11/2 00:21
貴區supermarket買嘢多極有限唔駛慳。

costco shopping cart我老婆坐埋入去都得。
beebeechan 2023/11/2 00:46
貴區supermarket買嘢多極有限唔駛慳。

costco shopping cart我老婆坐埋入去都得。
...
沙文 發表於 2023/11/2 00:21

係購物玩車震都得
沙文 2023/11/2 05:17
香港落街買少少嘢係幾方便, 但係其實如果咁樣stock up, 屋企好多嘢都有, 根本就唔使點落街買
但係香港呢始終都有一樣嘢係方便嘅, 你臨時發現用曬condoms, 落711就有得賣

可能就係因為咁, 香港人好難先至生到仔, 咁樣算唔算係地呢?我就難以判斷喇

香港女性生育率列全球最低
抽刀斷水 2023/11/3 09:53
香港落街買少少嘢係幾方便, 但係其實如果咁樣stock up, 屋企好多嘢都有, 根本就唔使點落街買
但係香港呢始 ...
沙文 發表於 2023/11/2 05:17

調返轉諗,如果明知出街買野係咁方便,又駛乜買一堆野囤積响屋企?

得閒買啲,保持新鮮,仲福地過下下要上倉啦。
沙文 2023/11/3 10:23
你唔慣喺costco掃貨先會咁諗啫.
香港人唔stock up其實係因為屋細, 一有咩依郁,一樣唔介意新唔新鮮,
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-51396305

為了方便要付出嘅代價就係豆腐潤咁大間屋, 係一塊生多個仔都冇地方劑

抽刀斷水 2023/11/3 11:13
自古聖賢有云:室雅何須大,依家仲咁多人移民走咗,街上都少咗磨擦,心曠神怡。
沙文 2023/11/3 11:33
自古聖賢皆寂寞, 所以屋大反而會驚空leo Leo: 屌原來我得一支公冇人陪
貴國人嘅傳統應該係以兒孫滿地先至算有福氣嘅
室雅何須大,  唔通仔好有何需多咩?
抽刀斷水 2023/11/3 12:40
生仔觀念自我國一孩政策以降已出現巨幅改變,現今大家都唔生,其實係醒悟基因的陷阱怕蝕底啫,與以往觀念實不可同日而語。
沙文 2023/11/3 12:45
最後一代先至係最有福
抽刀斷水 2023/11/4 21:23
謝謝
沙文 2023/11/7 10:33
謝乜L嘢?又唔係話你
抽刀斷水 2023/11/7 11:39
我個仔話我都應該趕唔切見到個孫架喇,佢都醒目識得避開基因既陷阱。

返回首頁 | 登錄 | 註冊